Ημέρες Ανεξαρτησίας Τέλος:κάποιες εξηγήσεις…

Επειδή η αποχαιρετιστήρια επιστολή μου (δημοσιευμένη εδώ) άφηνε κάποια ζητήματα ασχολίαστα (ήταν άλλωστε ένα e-mail περισσότερο φιλικό και ενημερωτικό) και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν για το τι έχει συμβεί αυτή είναι η ακριβής σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην απομάκρυνσή μου.

Στις 16/12/2010 μετά τη λήξη του 51ου Φεστιβάλ και γνωρίζοντας ότι η σύμβασή μου λήγει στις 31/12/2010 θέτω το θέμα της ανανέωσης της σύμβασής μου στη διεύθυνση του Φεστιβάλ. Υπενθυμίζω εδώ ότι η δουλειά μου στο Φεστιβάλ είναι η αποκλειστική μου απασχόληση και συνεπώς εξαρτώμαι επαγγελματικά από αυτή.  Έχοντας μόλις ολοκληρώσει μια επιτυχημένη χρονιά που περιλάμβανε τη ρετροσπεκτίβα-γεγονός του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν και μάλιστα ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες για οικονομία (δεν είχα καν βοηθό φέτος στο τμήμα) είχα κάθε λόγο να πιστεύω (παρά τους ψιθύρους) ότι η δουλειά μου θα συνεχιστεί. Η αόριστη απάντηση που λαμβάνω είναι πως είναι νωρίς και θα το συζητήσουμε σύντομα.

Στις 27/12/2010 ενημερώνομαι τηλεφωνικά ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα ανανεώσει συμβάσεις (λογικό αφού απέρχεται) και συνεπώς το θέμα μου θα παραπεμφθεί στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Ενημερώνομαι όμως ότι η εισήγηση της διεύθυνσης είναι θετική. Στο Φεστιβάλ μάλιστα κυκλοφορεί η φήμη ότι έχουμε συμφωνήσει για παράταση της συνεργασίας μας. Θεωρώ την εξέλιξη καλή και ζητώ ραντεβού με τη διεύθυνση του Φεστιβάλ για να ενημερωθώ και από κοντά.

Στις 4/1/2011 στο ραντεβού με τη διεύθυνση του Φεστιβάλ ακούω ότι υπάρχει  οικονομική στενότητα και μπορεί να υπάρξουν πιθανές περικοπές ενώ μου μεταφέρεται η αβεβαιότητα  για το τι θα αποφασίσει το Υπουργείο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όταν και όποτε εκλεγεί. Σε επίμονη ερώτησή μου αν η διεύθυνση του Φεστιβάλ, που αποφασίζει τα του προγράμματος, θα εισηγηθεί θετικά δεν λαμβάνω ξεκάθαρη απάντηση (ούτε όμως και αρνητική).  Αποφασίζω να έρθω σε επαφή με το Υπουργείο ώστε να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει.

Λίγο πριν το Φεστιβάλ Βερολίνου, στις 4/2/2011 μου ζητείται συνάντηση με την διεύθυνση του Φεστιβάλ. Εκεί μου αναφέρονται ξανά οι οικονομικές δυσκολίες και η πίεση του Υπουργείου να περικοπούν τα τμήματα του Φεστιβάλ. Απαντώ γιατί πρέπει να συμβεί αυτό τη στιγμή που: (1) προσλαμβάνεται σύμβουλος για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όταν για παράδειγμα έχω προσφερθεί να το κάνω αφιλοκερδώς (2) οι Ημέρες Ανεξαρτησίας λειτούργησαν ήδη στο 51ο Φεστιβάλ με μειωμένο budget και πως είναι μάλλον αδύνατη η περαιτέρω μείωση του συνολικού προγράμματος του Φεστιβάλ (οι Ημέρες ως γνωστόν καλύπτουν την αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και συνεπώς χωρίς το πρόγραμμά τους η αίθουσα μένει κενή). Εδώ ξεκινά η επίθεση συκοφαντίας στο πρόσωπό μου. Κατηγορούμαι ότι μέσα από προσωπικές ιστοσελίδες,  αλλά και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με «ανθρώπους του στενού μου περιβάλλοντος» (επί λέξει) μιλώ υποτιμητικά για το Φεστιβάλ (!!!). Ζητώ εξηγήσεις και αποδείξεις και φυσικά δεν λαμβάνω απάντηση. Η συζήτηση φορτίζεται και μένει στον αέρα χωρίς να μου ανακοινωθεί τίποτε επίσημο.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βερολίνου πληροφοφούμαι από συνάδελφο και εντελώς ανεπίσημα ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή μου και ότι ζητείται επίμονα  να διακοπεί το e-mail μου, χωρίς όμως να γίνεται οποιαδήποτε επίσημη και γραπτή ενημέρωση ούτε σε εμένα ούτε σε κανέναν υπεύθυνο.

Σε ραντεβού μου στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 25/2/2011 πληροφορούμαι ότι το Υπουργείο ποτέ δεν ζήτησε από το Φεστιβάλ περαιτέρω μείωση του προγράμματος και ότι η οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόφαση αφορά τον Διευθυντή του Φεστιβάλ. Ακούω μάλιστα πολύ θετικά σχόλια για τις Ημέρες Ανεξαρτησίας.

Την παραμονή της έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με ειδοποιούν τηλεφωνικά ότι πρόκειται να διακόψουν το e-mail μου. Τους ζητώ να με ενημερώσουν επίσημα και γραπτά. Μου δίνεται γραπτώς διορία μίας (1) ημέρας πριν τη διακοπή του λογαριασμού μου!  Προλαβαίνω να συντάξω μια επιστολή για να ενημερώσω τους συναδέλφους στο Φεστιβάλ και να τους εκθέσω τους λόγους αποχώρησης. Με την αποστολή της επιστολής μου ο λογαριασμός μου διακόπτεται χωρίς καν να έχει περάσει η διορία της μίας ημέρας!

Αυτός είναι δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι διαχειρίζονται τον κορυφαίο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας μας και δεν χρειάζεται κάποιος άλλος σχολιασμός. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες για τα καλά τους λόγια και τη στήριξη στο πρόσωπό μου. Το blog συνεχίζει κανονικά την πορεία του και τις σινεφίλ εμμονές του.

Λευτέρης Αδαμίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: